Vista 64 SP2 issue

Discussion in 'Windows 64bit' started by Rom, Jun 26, 2009.

  1. Rom

    Rom Guest

    I'd had Vista 64-bit installed for about two years, with lots of
    driver and software updates and some hardware added during that time,
    all Windows updates, SP1, Windows Search 4.0, IE8, very few issues,
    and installed SP2 from Windows Update. After installing SP2 I noticed
    when opening Computer (folder) from a shortcut in Quick Launch, the
    1.44 floppy disk drive light would randomly flash and make its noise,
    when it had never done that prior to installing SP2. The floppy drive
    isn't used much, and after a few weeks of observing I hadn't worked
    out why it did it when it did, and didn't do it if the "Devices with
    Removable Storage" group was collapsed, but might if that group was
    expanded after opening Computer. It's a minor but annoying problem.

    So, I tried a clean new install of Vista SP1 (DVD) without Windows
    Updates, drivers or software installed afterwards and there was no
    floppy problem when opening Computer. Then installed the standalone
    SP2 and afterwards the floppy problem started again, and no other
    Windows Updates, drivers or software had been installed. After setting
    up the system, installing drivers and software, another few weeks, and
    without using the floppy drive, it was still happening randomly.

    For the time being I've used gpedit.msc to hide A (and B) drives in
    Computer and Explorer as a workaround, even though kinda inconvenient.
    Does anyone know what the problem is, how to fix it without hiding the
    floppy drive in Computer, seen or heard of it in Vista (SP2)?

    --
    Rom
    Rom, Jun 26, 2009
    #1
    1. Advertising

  2. Rom

    Carlos Guest

    Hmmm...
    I have also this issue in Windows 7. I have disabled the floppy drive until
    (if ever) I need it.
    Carlos

    "Rom" wrote:

    > I'd had Vista 64-bit installed for about two years, with lots of
    > driver and software updates and some hardware added during that time,
    > all Windows updates, SP1, Windows Search 4.0, IE8, very few issues,
    > and installed SP2 from Windows Update. After installing SP2 I noticed
    > when opening Computer (folder) from a shortcut in Quick Launch, the
    > 1.44 floppy disk drive light would randomly flash and make its noise,
    > when it had never done that prior to installing SP2. The floppy drive
    > isn't used much, and after a few weeks of observing I hadn't worked
    > out why it did it when it did, and didn't do it if the "Devices with
    > Removable Storage" group was collapsed, but might if that group was
    > expanded after opening Computer. It's a minor but annoying problem.
    >
    > So, I tried a clean new install of Vista SP1 (DVD) without Windows
    > Updates, drivers or software installed afterwards and there was no
    > floppy problem when opening Computer. Then installed the standalone
    > SP2 and afterwards the floppy problem started again, and no other
    > Windows Updates, drivers or software had been installed. After setting
    > up the system, installing drivers and software, another few weeks, and
    > without using the floppy drive, it was still happening randomly.
    >
    > For the time being I've used gpedit.msc to hide A (and B) drives in
    > Computer and Explorer as a workaround, even though kinda inconvenient.
    > Does anyone know what the problem is, how to fix it without hiding the
    > floppy drive in Computer, seen or heard of it in Vista (SP2)?
    >
    > --
    > Rom
    >


    -----------------------------------------------------------------------------
    Less Spam Better enjoyable experience
    Visit : news://spacesst.com
    Carlos, Jun 30, 2009
    #2
    1. Advertising

  3. Rom

    Carlos Guest

    Rom,
    As I have a similar issue like yours, though in Win 7, I googled for "floppy
    light is permanently on" and found zillion reasons why that might happen.
    So, there is not one single root cause.
    I tried disabling my antivirus, no dice.
    Similar issues date back to 2001.
    I'll post my particular solution, if I ever find it.
    Today I re-enabled my floppy and the light went on again. The mechanism was
    making a noise like trying to read an absent floppy. I put a floppy in, the
    noise went off, lights stayed on. The floppy could be read perfectly by
    Windows Explorer. I removed the floppy, lights stayed on and the mechanism
    noise returned. I just disabled the floppy again in Device Manager.
    Carlos

    "Rom" wrote:

    > I'd had Vista 64-bit installed for about two years, with lots of
    > driver and software updates and some hardware added during that time,
    > all Windows updates, SP1, Windows Search 4.0, IE8, very few issues,
    > and installed SP2 from Windows Update. After installing SP2 I noticed
    > when opening Computer (folder) from a shortcut in Quick Launch, the
    > 1.44 floppy disk drive light would randomly flash and make its noise,
    > when it had never done that prior to installing SP2. The floppy drive
    > isn't used much, and after a few weeks of observing I hadn't worked
    > out why it did it when it did, and didn't do it if the "Devices with
    > Removable Storage" group was collapsed, but might if that group was
    > expanded after opening Computer. It's a minor but annoying problem.
    >
    > So, I tried a clean new install of Vista SP1 (DVD) without Windows
    > Updates, drivers or software installed afterwards and there was no
    > floppy problem when opening Computer. Then installed the standalone
    > SP2 and afterwards the floppy problem started again, and no other
    > Windows Updates, drivers or software had been installed. After setting
    > up the system, installing drivers and software, another few weeks, and
    > without using the floppy drive, it was still happening randomly.
    >
    > For the time being I've used gpedit.msc to hide A (and B) drives in
    > Computer and Explorer as a workaround, even though kinda inconvenient.
    > Does anyone know what the problem is, how to fix it without hiding the
    > floppy drive in Computer, seen or heard of it in Vista (SP2)?
    >
    > --
    > Rom
    >
    Carlos, Jun 30, 2009
    #3
  4. Rom

    Rom Guest

    On Mon, 29 Jun 2009 16:01:02 -0700, Carlos wrote:

    [Opening Computer (folder) causes random FDD light to flash and its
    noise]

    > Hmmm...
    > I have also this issue in Windows 7. I have disabled the floppy drive until
    > (if ever) I need it.


    Thanks for confirming the issue in Win7. I have Win7 RC in a VM and
    don't connect the FDD. I prefer the workaround of hiding the floppy
    icon in Computer and Explorer to disabling. Showing/hiding the icon
    with it happening or not for me should have given me a clue earlier.

    After your post I switched back to not hiding A (and B) drives in
    Computer (in Vista SP2), and think I've found why it's happening and a
    couple of ways to reproduce it. It's the thumbnail cache file:
    C:\Users\<username>\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\thumbcache_256.db
    when generating thumbnails in folders, deleting Thumbnails in Disk
    Cleanup, and its cache changing.

    In Vista SP2, if I use (any) cleanmgr.exe to delete Thumbnails (my
    files or files from all users), then open Computer the FDD light and
    noise happen. Close that window and open Computer again and it'll
    happen once again. Another way for it to happen is opening a folder in
    Explorer with many images, say, hundreds of wallpapers and when
    viewing as Large Icons (I usually use details for all, and change the
    view when I want or set for specific folders) the thumbnails are
    (re)generated while scrolling down and viewing, which changes the
    thumbcache_256.db file. Then open Computer and it'll happen again.

    Carlos, can you, or anyone else, with a FDD confirm this with Vista
    SP2 and Win7? Or add anything else?

    --
    Rom
    Rom, Jun 30, 2009
    #4
  5. Rom

    Rom Guest

    On Tue, 30 Jun 2009 03:54:01 -0700, Carlos wrote:

    > As I have a similar issue like yours, though in Win 7, I googled for "floppy
    > light is permanently on" and found zillion reasons why that might happen.
    > So, there is not one single root cause.
    > I tried disabling my antivirus, no dice.
    > Similar issues date back to 2001.
    > I'll post my particular solution, if I ever find it.
    > Today I re-enabled my floppy and the light went on again. The mechanism was
    > making a noise like trying to read an absent floppy. I put a floppy in, the
    > noise went off, lights stayed on. The floppy could be read perfectly by
    > Windows Explorer. I removed the floppy, lights stayed on and the mechanism
    > noise returned. I just disabled the floppy again in Device Manager.


    Like you, I also searched and found similar issues with My Computer.
    The FDD works fine, otherwise. My trying a clean install of Vista SP1
    without installing any apps etc. and with no FDD problem then, but
    after installing SP2 still without any apps etc. installed or setting
    changes, I thought would have eliminated many things as the cause.

    Your issue as described above is similar in that the FDD light and
    noise happen, but the light stays on for you, whereas for me the light
    goes off and its noise stops. Your issue also reminded me of a thread
    earlier this month (June 2009) in this group, in particular these
    posts (if you can find the thread or posts with the web interface):
    | From: Jeff Gaines
    | Subject: Win 7 (64 bit) Public RC
    | Message-ID: <>
    | Newsgroups: microsoft.public.windows.64bit.general
    | Date: Thu, 11 Jun 2009 08:21:41 -0700

    | From: Jeff Gaines
    | Subject: Re: Win 7 (64 bit) Public RC
    | User-Agent: XanaNews/1.19.1.194
    | Message-ID: <>
    | Newsgroups: microsoft.public.windows.64bit.general
    | Date: Fri, 12 Jun 2009 04:43:08 -0700

    It's the issue of the empty CD/DVD behaviour in Explorer/Computer and
    with hiding empty drives.

    --
    Rom
    Rom, Jun 30, 2009
    #5
    1. Advertising

Want to reply to this thread or ask your own question?

It takes just 2 minutes to sign up (and it's free!). Just click the sign up button to choose a username and then you can ask your own questions on the forum.
Similar Threads
  1. CoCo

    sp2 issue: ie dont open local links

    CoCo, Sep 29, 2004, in forum: Computer Support
    Replies:
    4
    Views:
    547
    Parko
    Sep 29, 2004
  2. Father Jack Hackett
    Replies:
    5
    Views:
    1,105
  3. Yogi

    Novell Client 4.92 SP2 and Windows XP SP2

    Yogi, Jul 21, 2005, in forum: Computer Support
    Replies:
    1
    Views:
    4,984
    Toolman Tim
    Jul 22, 2005
  4. =?Utf-8?B?SmFja04=?=

    MDAC 2.8 SP2 for W2K3 R2 x64 SP2

    =?Utf-8?B?SmFja04=?=, Jun 4, 2007, in forum: Windows 64bit
    Replies:
    2
    Views:
    3,669
    Steve Foster [SBS MVP]
    Jun 7, 2007
  5. =?Utf-8?B?QmrDuHJu?=

    Adminpak SP2 , Windows Server x64 SP2

    =?Utf-8?B?QmrDuHJu?=, Aug 29, 2007, in forum: Windows 64bit
    Replies:
    2
    Views:
    3,402
    =?Utf-8?B?QmrDuHJu?=
    Sep 3, 2007
Loading...

Share This Page