new 6509 "Gigabit Ethernet x/x not a switching port"

Discussion in 'Cisco' started by thejayman, Nov 14, 2005.

  1. thejayman

    thejayman Guest

    Hi all,
    Need a bit of you expert advise on the 6509 I have just got my mits on.
    First of all, I have connection via the console port on the sup720-3b,
    even though the set interface sc0 x.x.x.x x.x.x.x just give me an
    error.
    I cannot connect to the router via the switch console 15 command. I
    assume that i am runnign in NATIVE mode as the "set" commands seem to
    be non-existant.

    I thought i would push on and get some vLans set up etc to see how far
    we could get.
    When I try to put an intyerface in to a vLan

    switchport access vLan x
    I get the "Gigabit Ethernet x/x not a switching port".
    Not be an expert at all here, am i running in Layer2 mode? How to I get
    it Layer3?
    I did not have this problem witht the 6519 we have.

    Please help a know nothing IT guy.
    Thanks
     
    thejayman, Nov 14, 2005
    #1
    1. Advertising

  2. thejayman

    Rex Johnson Guest

    "thejayman" <> wrote in message
    news:...
    > Hi all,
    > Need a bit of you expert advise on the 6509 I have just got my mits on.
    > First of all, I have connection via the console port on the sup720-3b,
    > even though the set interface sc0 x.x.x.x x.x.x.x just give me an
    > error.
    > I cannot connect to the router via the switch console 15 command. I
    > assume that i am runnign in NATIVE mode as the "set" commands seem to
    > be non-existant.
    >
    > I thought i would push on and get some vLans set up etc to see how far
    > we could get.
    > When I try to put an intyerface in to a vLan
    >
    > switchport access vLan x
    > I get the "Gigabit Ethernet x/x not a switching port".
    > Not be an expert at all here, am i running in Layer2 mode? How to I get
    > it Layer3?
    > I did not have this problem witht the 6519 we have.
    >
    > Please help a know nothing IT guy.
    > Thanks
    >


    Turn the port into a layer 2 port by:

    config t
    int gi x/x
    switchport
    switchport access vlan y
    no shut

    Then you create a layer 3 vlan interface

    int vlan y
    ip add a.a.a.a b.b.b.b
     
    Rex Johnson, Nov 14, 2005
    #2
    1. Advertising

  3. thejayman

    thejayman Guest

    Thanks Rex,

    In my rush to get this done completly forgot to add the first plain
    "swithport" command.
    J
     
    thejayman, Nov 14, 2005
    #3
  4. thejayman

    stretch Guest

    You need to enter switchport like this:
    SWAITC6513(config)#Interface fa4/1
    SWAITC6513(config-if)#switchport
    SWAITC6513(config-if)#switchport access VLAN 21

    The switchport is enabled by the first entry of the command
    "switchport" by itself.

    thejayman wrote:
    > Hi all,
    > Need a bit of you expert advise on the 6509 I have just got my mits on.
    > First of all, I have connection via the console port on the sup720-3b,
    > even though the set interface sc0 x.x.x.x x.x.x.x just give me an
    > error.
    > I cannot connect to the router via the switch console 15 command. I
    > assume that i am runnign in NATIVE mode as the "set" commands seem to
    > be non-existant.
    >
    > I thought i would push on and get some vLans set up etc to see how far
    > we could get.
    > When I try to put an intyerface in to a vLan
    >
    > switchport access vLan x
    > I get the "Gigabit Ethernet x/x not a switching port".
    > Not be an expert at all here, am i running in Layer2 mode? How to I get
    > it Layer3?
    > I did not have this problem witht the 6519 we have.
    >
    > Please help a know nothing IT guy.
    > Thanks
     
    stretch, Nov 14, 2005
    #4
  5. thejayman

    stretch Guest

    You need to enter switchport like this:
    SWAITC6513(config)#Interface fa4/1
    SWAITC6513(config-if)#switchport
    SWAITC6513(config-if)#switchport access VLAN 21

    The switchport is enabled by the first entry of the command
    "switchport" by itself.

    thejayman wrote:
    > Hi all,
    > Need a bit of you expert advise on the 6509 I have just got my mits on.
    > First of all, I have connection via the console port on the sup720-3b,
    > even though the set interface sc0 x.x.x.x x.x.x.x just give me an
    > error.
    > I cannot connect to the router via the switch console 15 command. I
    > assume that i am runnign in NATIVE mode as the "set" commands seem to
    > be non-existant.
    >
    > I thought i would push on and get some vLans set up etc to see how far
    > we could get.
    > When I try to put an intyerface in to a vLan
    >
    > switchport access vLan x
    > I get the "Gigabit Ethernet x/x not a switching port".
    > Not be an expert at all here, am i running in Layer2 mode? How to I get
    > it Layer3?
    > I did not have this problem witht the 6519 we have.
    >
    > Please help a know nothing IT guy.
    > Thanks
     
    stretch, Nov 14, 2005
    #5
    1. Advertising

Want to reply to this thread or ask your own question?

It takes just 2 minutes to sign up (and it's free!). Just click the sign up button to choose a username and then you can ask your own questions on the forum.
Similar Threads
  1. Wes Kaufmann

    Connecting two 6509's across a WAN/MAN

    Wes Kaufmann, Jul 14, 2003, in forum: Cisco
    Replies:
    2
    Views:
    2,144
    melanthor
    Jul 17, 2003
  2. Malhar Shah

    Re: Link between 7609 and 6509

    Malhar Shah, Jul 19, 2003, in forum: Cisco
    Replies:
    1
    Views:
    615
    Walter Roberson
    Jul 19, 2003
  3. Hansang Bae

    Re: How to reboot the 6509 ios router

    Hansang Bae, Oct 14, 2003, in forum: Cisco
    Replies:
    0
    Views:
    676
    Hansang Bae
    Oct 14, 2003
  4. Russ Johnson

    Re: IOS upgrade on 6509 MSFC.

    Russ Johnson, Oct 16, 2003, in forum: Cisco
    Replies:
    0
    Views:
    2,044
    Russ Johnson
    Oct 16, 2003
  5. Martin Haberstroh

    Catalyst 6509 VLAN and SNMP question

    Martin Haberstroh, Nov 4, 2003, in forum: Cisco
    Replies:
    0
    Views:
    689
    Martin Haberstroh
    Nov 4, 2003
Loading...

Share This Page