Velocity Reviews - Computer Hardware Reviews

Velocity Reviews > Newsgroups > Programming > ASP .Net > Setting up a Web Application on IIS 5.1

Reply
Thread Tools

Setting up a Web Application on IIS 5.1

 
 
CES
Guest
Posts: n/a
 
      10-09-2003
All,

Could someone please point me to a step by step resource on setting up a
..net Web Application on IIS.

I'm having a problem setting up IIS to except a new Web Application. I'm
deploying the default Asp.net Web Application as is setup by VStudio with no
code changed, other then adding "Hello World to the <title> tag. I've been
able to narrow down the problem to IIS by compiling the Application and
deploying it to my production site, that is maintained by my ISP,(everything
works fine, with no errors).

The IIS Service\Default Web Site\Application Settings under the Home
Directory Tab
Has these default values:

Application Name : Default Application
Starting point: <Default Web Site>
Execute Permissions: Scripts Only
Application Protection: Medium (Pooled)

I'm running IIS Version: 5.1 under Windows XP Pro build
2600.xpsp2.030422-1633(SP1).

I've checked the security privileges on the WebApplication1 and the
"aspnet_wp account" and the "Internet Guest Account" have "Full Control"
access. Additionally the "aspnet_wp account" has full privileges on
Windows\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322 and
WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705 directories.

From an earlier post it was suggested that I try running
aspnet_regiis.exe -c, which created a aspnet_client directory in my root
folder but I'm still having the same Error: Parser Error Message: Could not
load type 'WebApplication1.Global'.

Below is my original post to the vb.net newsgroup when I thought the error
was in the code.

Any help would be appreciated.

CES


I've created a base ASP.net web application and used the default name
WebApplication1. Without doing !!anything!! to the WebForm1.aspx I build the
project by going to File Menu Build\Build Solution (Ctr+Shift+B) :

In the Output window I get:

------ Build started: Project: WebApplication1, Configuration: Debug
..NET ------
Preparing resources...
Updating references...
Performing main compilation...
Building satellite assemblies...
---------------------- Done ----------------------
Build: 1 succeeded, 0 failed, 0 skipped


I then when I hit F5 to run the project, and IE displays this Parser Error
message:

Parser Error Message: Could not load type 'WebApplication1.Global'.

Source Error:

Line 1: <%@ Application Codebehind="Global.asax.vb"
Inherits="WebApplication1.Global" %>

Source File: \\server\\_temp\WebApplication1\global.asax Line: 1

I've checked the security privileges on the WebApplication1 and the
"aspnet_wp account" and the "Internet Guest Account" have "Full Control"
access. Additionally the "aspnet_wp account" has full privileges on
Windows\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322 and
WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705 directories.

The only way I can get the page WebForm1.aspx to load and not throw an error
is by removing both of the Inherits properties from these files:

WebForm1.aspx:
<%@ Page Language="vb" AutoEventWireup="false"
Inherits="WebApplication1.WebForm1"%>

Global.asax:
<%@ Application Codebehind="Global.asax.vb"
Inherits="WebApplication1.Global" %>

But that doesn't seem to make any sense, if the page won't work as is why
are the Inherits="WebApplication1.WebForm1 and
Inherits="WebApplication1.Global" setup by default???

Is it me or am I doing something wrong???


 
Reply With Quote
 
 
 
 
CES
Guest
Posts: n/a
 
      10-10-2003
All,

I still haven't solved this problem but I've narrowed it down a little
further. Not sure why I didn't try this earlier but I moved the Web
Application to my Fat32 drive and the problem went away. so it is a security
problem!!!



I've added permissions for both the "aspnet_wp account" and "Internet Guest
Account" (granting full access to both accounts to the following
directories:



D:\Inetpub\wwwroot

D:\Inetpub\wwwroot\WebApplication1

D:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705

D:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322



Can anyone think of another place where permissions needs to be
changed/added???

"CES"


<(E-Mail Removed)> wrote in message
news:(E-Mail Removed)...
> All,
>
> Could someone please point me to a step by step resource on setting up a
> .net Web Application on IIS.
>
> I'm having a problem setting up IIS to except a new Web Application. I'm
> deploying the default Asp.net Web Application as is setup by VStudio with

no
> code changed, other then adding "Hello World to the <title> tag. I've been
> able to narrow down the problem to IIS by compiling the Application and
> deploying it to my production site, that is maintained by my

ISP,(everything
> works fine, with no errors).
>
> The IIS Service\Default Web Site\Application Settings under the Home
> Directory Tab
> Has these default values:
>
> Application Name : Default Application
> Starting point: <Default Web Site>
> Execute Permissions: Scripts Only
> Application Protection: Medium (Pooled)
>
> I'm running IIS Version: 5.1 under Windows XP Pro build
> 2600.xpsp2.030422-1633(SP1).
>
> I've checked the security privileges on the WebApplication1 and the
> "aspnet_wp account" and the "Internet Guest Account" have "Full Control"
> access. Additionally the "aspnet_wp account" has full privileges on
> Windows\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322 and
> WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705 directories.
>
> From an earlier post it was suggested that I try running
> aspnet_regiis.exe -c, which created a aspnet_client directory in my root
> folder but I'm still having the same Error: Parser Error Message: Could

not
> load type 'WebApplication1.Global'.
>
> Below is my original post to the vb.net newsgroup when I thought the error
> was in the code.
>
> Any help would be appreciated.
>
> CES
>
>
> I've created a base ASP.net web application and used the default name
> WebApplication1. Without doing !!anything!! to the WebForm1.aspx I build

the
> project by going to File Menu Build\Build Solution (Ctr+Shift+B) :
>
> In the Output window I get:
>
> ------ Build started: Project: WebApplication1, Configuration: Debug
> .NET ------
> Preparing resources...
> Updating references...
> Performing main compilation...
> Building satellite assemblies...
> ---------------------- Done ----------------------
> Build: 1 succeeded, 0 failed, 0 skipped
>
>
> I then when I hit F5 to run the project, and IE displays this Parser Error
> message:
>
> Parser Error Message: Could not load type 'WebApplication1.Global'.
>
> Source Error:
>
> Line 1: <%@ Application Codebehind="Global.asax.vb"
> Inherits="WebApplication1.Global" %>
>
> Source File: \\server\\_temp\WebApplication1\global.asax Line: 1
>
> I've checked the security privileges on the WebApplication1 and the
> "aspnet_wp account" and the "Internet Guest Account" have "Full Control"
> access. Additionally the "aspnet_wp account" has full privileges on
> Windows\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322 and
> WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705 directories.
>
> The only way I can get the page WebForm1.aspx to load and not throw an

error
> is by removing both of the Inherits properties from these files:
>
> WebForm1.aspx:
> <%@ Page Language="vb" AutoEventWireup="false"
> Inherits="WebApplication1.WebForm1"%>
>
> Global.asax:
> <%@ Application Codebehind="Global.asax.vb"
> Inherits="WebApplication1.Global" %>
>
> But that doesn't seem to make any sense, if the page won't work as is why
> are the Inherits="WebApplication1.WebForm1 and
> Inherits="WebApplication1.Global" setup by default???
>
> Is it me or am I doing something wrong???
>
>



 
Reply With Quote
 
 
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem deploying web-application and web-service on same IIS server. Jan Obrestad ASP .Net 0 12-05-2007 02:54 PM
About the setting "Http Compression" of IIS. Is is really useful for web application? Benny Ng ASP .Net 3 12-01-2006 01:56 AM
is there problem to work with vs.net on web application and also to the iis to serve web clients ? Patrice ASP .Net 3 04-18-2005 05:14 PM
Help with the IIS Application Setting mo ASP .Net 2 11-06-2004 03:10 PM
ASP.NET application works in IIS PWS, but not in remote IIS. Matthew Louden ASP .Net 3 11-07-2003 09:58 PM



Advertisments