Velocity Reviews

Velocity Reviews (http://www.velocityreviews.com/forums/index.php)
-   NZ Computing (http://www.velocityreviews.com/forums/f47-nz-computing.html)
-   -   NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430 (http://www.velocityreviews.com/forums/t578539-nvidia-geforce-6150-nforce-430-a.html)

David 04-25-2006 12:18 AM

NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430
 
Anyone have one of these mobos?

I am looking to upgrade my CPU (currently Athlon 1400). That means I also
need a new mobo.

Current graphics card is an FX5200 Ultra, which is adequate for my use (CPU
intensive console apps, Office apps, Photoshop, GIS, a bit of audio & video
etc, but no games). Monitor running at 1600 x 1200 x 85Hz.

I had hoped not to upgrade the graphics card, but it is AGP & good AGP
mobos are very scarce. Supplier has recommended I should go to PCI-e, and
suggested using an NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430 PCI-e board to avoid
replacing my video card. Specs look attractive (low power, features +++),
but I am concerned:

1. whether the on-board (GF6150) graphics are adequate - or at least, no
worse than my current 5200U. eg. can comfortably drive the monitor at 1600
x 1200 x 85Hz.

2. whether the nForce 430 chipset is really a suitable match for an Athlon
64 x2 4200 or 4600 CPU. How does this chipset differ from the nF4 Ultra?

Or is there an Intel option that would provide a better solution?

The "CPU intensive console" apps are probably the most important issue.
Occaisionally these can lock the existing PC up for 6 hours (more commonly
c. 20-30 mins), so dual core is essential. GIS program can also stress the
current system, as can some large Access db's (c. 1GB) & large
spreadsheets, etc. (current sysstem has 1GB of ram)

I am looking at the u/g as an interim solution to see me over the next 12 -
18 mths. Will an NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430 mobo likely be adequate?

David

David 04-25-2006 01:12 AM

Re: NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430
 
On Tue, 25 Apr 2006 12:18:24 +1200, David wrote:

....

> The "CPU intensive console" apps are probably the most important issue.
> Occaisionally these can lock the existing PC up for 6 hours (more commonly
> c. 20-30 mins), so dual core is essential. GIS program can also stress the
> current system, as can some large Access db's (c. 1GB) & large
> spreadsheets, etc. (current sysstem has 1GB of ram)
>
> I am looking at the u/g as an interim solution to see me over the next 12 -
> 18 mths. Will an NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430 mobo likely be adequate?
>
> David


I forgot to mention:

I did locate several reviews / tests on the mobo & the GeForce 6150. Most
focus on 3D gaming performance which is clearly not what the GeForce 6150
is about. By comparing data from several tests, the 6150 does appear to
perform slightly below the 5200U in terms of 3D performance; eg Doom3 frame
rate of 6600GT is about 9 times the 6150, vs 6 - 7 times the 5200U rate.
That per se is not important to me - only if it also impacts GIS or
Photoshop performance. I heard that Photoshop CS3 will make use of the GPU
- possibly an issue?

The mobo's do have a PCIe-16 slot, so if it does not work out, a video card
can be added (just a cost issue).

David

(BTW - Vista is not an issue - will not be going on this machine).

Stephen Williams 04-25-2006 09:54 AM

Re: NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430
 
I doubt you will notice a decrease in performance, given the huge increase
in CPU speed.

I've got 2 nforce4 SLi based motherboards here, one with a A64 3200+ and one
with an overclocked X2 3800+. We were using another system today based on a
6150+430 and an A643200+ motherboard and it seems every bit as quick as the
other 3200+ system.

There is an Asus model that has dual monitor, DVI, firewire, gigabit LAN, 1
16x PCI-E and 1 2x PCI-E and 4 SATA ports.

I think you would be missing out on NCQ and that's about it.

Steve

>> The "CPU intensive console" apps are probably the most important issue.
>> Occaisionally these can lock the existing PC up for 6 hours (more
>> commonly
>> c. 20-30 mins), so dual core is essential. GIS program can also stress
>> the
>> current system, as can some large Access db's (c. 1GB) & large
>> spreadsheets, etc. (current sysstem has 1GB of ram)
>>
>> I am looking at the u/g as an interim solution to see me over the next
>> 12 -
>> 18 mths. Will an NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430 mobo likely be
>> adequate?
>>
>> David

>
> I forgot to mention:
>
> I did locate several reviews / tests on the mobo & the GeForce 6150. Most
> focus on 3D gaming performance which is clearly not what the GeForce 6150
> is about. By comparing data from several tests, the 6150 does appear to
> perform slightly below the 5200U in terms of 3D performance; eg Doom3
> frame
> rate of 6600GT is about 9 times the 6150, vs 6 - 7 times the 5200U rate.
> That per se is not important to me - only if it also impacts GIS or
> Photoshop performance. I heard that Photoshop CS3 will make use of the
> GPU
> - possibly an issue?
>
> The mobo's do have a PCIe-16 slot, so if it does not work out, a video
> card
> can be added (just a cost issue).
>
> David
>
> (BTW - Vista is not an issue - will not be going on this machine).




Steven Ellis 04-26-2006 12:11 AM

Re: NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430
 

Stephen Williams wrote:
> I doubt you will notice a decrease in performance, given the huge increase
> in CPU speed.
>
> I've got 2 nforce4 SLi based motherboards here, one with a A64 3200+ and one
> with an overclocked X2 3800+. We were using another system today based on a
> 6150+430 and an A643200+ motherboard and it seems every bit as quick as the
> other 3200+ system.
>
> There is an Asus model that has dual monitor, DVI, firewire, gigabit LAN, 1
> 16x PCI-E and 1 2x PCI-E and 4 SATA ports.
>
> I think you would be missing out on NCQ and that's about it.


I think you are talking about the Asus A8N-VM CSM boards, which in
general are excellent. They include SATA2 support, and the integrated
graphics performance is fine unless you are a hardcore gamer. It has 2
PCI, 1 1xPCIe and 1 16xPCIe slots, and HDA audio.

I'm using them as the basis of the myPVR product i'm producing at
http://www.openmedia.co.nz.

One thing to note is are you running Windows or Linux. There are a
couple of tweaks you need to do for Linux due to bios bugs Asus still
haven't fixed.

Steve


mbshah48207@gmail.com 04-27-2006 04:46 PM

Re: NVIDIA GeForce 6150 + nForce 430
 
I've been using the MSI 6150+430 mobo and have been very pleased - I'm
putting it into the new Antec NSK3300 mATX case when it arrives next
week. This is a very popular board in the US, but I don't know if it's
available in NZ. Here's a good reference thread:
http://forums.anandtech.com/messagev...&enterthread=y

Malay



All times are GMT. The time now is 06:03 AM.

Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.